728 x 90

الیوت آبرامز و قرار گرفتن ایران در الگوی شیب لغزان!

الیوت آبرامز
الیوت آبرامز

صلاح‌الدین هرسنی کارشناس مسایل بین‌الملل رژیم در مقاله‌ای در روزنامه حکومتی جهان صنعت به برکناری برایان هوک و جایگزینی او تو سط الیوت آبرامز اشاره کرد و گفت: وقتی قرار است شخص محافظه‌کار و رادیکالی چون الیوت آبرامز مسئولیت هوک را برعهده گیرد، وضعیت کمی بغرنج و خطرناک‌تر می‌شود. در واقع برکناری هوک و عهده‌گیری مسئولیت او از سوی الیوت تا میزانی تابع الگوی «شیب لغزان» است. در الگوی شیب لغزان مسأله آن است که یک وضعیت و مشکل جای خود را به یک وضعیت و مسأله بغرنج‌تر می‌دهد.

هرسنی انتخاب آبرامز را ارسال سیگنال خوبی برای رژیم ندانست و افزود: این جابه‌جایی حامل پیام خوبی برای تهران نیست. در این باره هدف ترامپ از این جابه‌جایی چیزی جز تعقیب و دنبال کردن راهبرد کارزار فشار حداکثری علیه تهران از سوی الیوت به‌صورت پیچیده و چند جانبه نیست. به عبارت دیگر الگوی رفتاری واشنگتن در دوران الیوت مبتنی بر تشدید سیاست فشار علیه ایران خواهد بود و کمپین فشار حداکثری با هم‌افزایی پمپئو- الیوت علیه تهران تقویت می‌شود. در واقع به کارگیری الیوت برای امور ایران در گروه کاری ترامپ تنها یک لبه از قیچی سیاست‌های کارافزایانه و مظهر سیاست‌های سادیسمی کاخ‌سفید علیه ایران خواهد بود. در صورتی که اگر نیک پنداشته شود این قیچی لبه دیگری نیز به نام پمپئو در کنار خود دارد.

وی به باقی ماندن و شدت گرفتن چالشهای آمریکا و رژیم ایران اشاره کرد و گفت: بنابراین بخش اعظمی از معضلات واشنگتن با تهران با نقش‌یابی‌های هم‌افزای پمپئو و الیوت باقی می‌ماند و چه بسا ممکن است با کنش‌ها و الگوی رفتاری رادیکال الیوت، آشکار و پنهان وضعیت تخاصمی‌تری نیز به خود بگیرد. به این ترتیب برکناری هوک نباید منجر به خوش‌بینی در بهبود شرایط در روابط تهران- واشنگتن شود.در سطحی دیگر وجود برخی شواهد و قراین گویای آن است که واشنگتن در برکناری هوک و سپردن مأموریت ایران به الیوت، هدف مهم‌تری را نیز دنبال می‌کند و آن، فشار بر چین در همراه کردن خود در تمدید تحریم‌های تسلیحاتی است. آن‌گونه که پیداست آمریکا قرار است قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی را در هفته جاری به شورای امنیت ببرد و به‌نظر می‌رسد به جهت وتوی پکن و مسکو نتواند از سد شورای امنیت عبور کند. به واقع به‌کارگیری الیوت از سوی ترامپ به جای هوک، باید برای فشار به چین از طریق شرکای تجاری کشورهای حوزه خلیج‌فارس تعبیر و تفسیر شود. در این باره، مأموریت الیوت آن است که برخی از شرکای تجاری چین در کشورهای حوزه خلیج‌فارس مانند ریاض و تل‌آویو و ابوظبی را متقاعد کند که لغو تحریم تسلیحاتی ایران نه تنها برای واشنگتن بلکه برای شرکای تجاری چین در کشور‌های حوزه خلیج‌فارس مخاطره‌آفرین و چالش‌زا خواهد بود.

هرسنی به حتی مرگ برجام با آمدن الیوت آبرامز اشاره کرد و افزود: مهم‌ترین نتیجه‌یی که از رهگذر کنش‌ها، مأموریتها و الگو‌های رفتاری الیوت نصیب تهران می‌شود، غیرمتوازن شدن بیشتر برجام و حتی مرگ آن خواهد بود هر چند برجام مدت‌هاست که با رفتار‌های ایذایی واشنگتن به اغما و کما رفته است. به این ترتیب مرگ برجام حتمی است چرا که تهران در قبال سیاست آزار و ایذای الیوت گزینه‌یی جز به صفر رساندن تعهدات برجامی و حتی محتملا خروج از NPT ندارد.

این جابه‌جایی می‌تواند تاثیرات فراوانی را بر آینده روابط و سیاست خارجی و امنیتی تهران- واشنگتن بگذارد؛ تاثیراتی که قطعاً نه تنها می‌تواند صحنه داخلی آمریکا را آن هم در ماه‌های منتهی به انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ متأثر کند بلکه می‌تواند پالس‌ها و پیام‌هایی را نیز به جهان مخابره کند

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/711280ef-6fe4-446d-9c7b-e997d52f070f"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات